Осата е насекомо с общ размер от половин сантиметър до сантиметър и половина и принадлежи към тъй наречените жилещи насекоми. Семейството на осите е огромно, като в него се съдържат над 30 000 вида. Основните категории в него са самотни оси и социални оси. Самотните оси не градят гнезда и са много разнообразни, но рядко се срещат у нас. Социалните оси са около 5000 вида и действат като част от колония. Колонията изгражда гнездо, наречено осарник и може да наброява хиляди насекоми. По-голямата част от осите са стерилни женски. Те работят и защитават гнездото, а мъжките оплождат царицата, наречена още оса-майка.

Осите притежават остро жило, което е гладко и лесно прониква в кожата, но и лесно се измъква от там. По тази причина те могат да жилят много пъти, като всеки път впръскват определено количество отрова. Специфично за осите е, че единствено женските оси жилят. Ужилванията от тях са честа причина за търсене на медицинска помощ, особено през пролетно-летния сезон, когато активността им е най-голяма.

Нормална реакция след ужилването е поява на болка, парене, сърбеж, зачервяване и подуване в мястото на ужилването. Болката обикновено продължава няколко часа, след което трябва да изчезне. Ако забележите, че ръцете и пръстите Ви започват да се подуват, незабавно отстранете пръстените от тях. Не трийте мястото.

Острата алергична реакция е животозастрашаващо състояние и при съмнение за такава незабавно посетете болница!

Точно заради такива неприятни ситуации за борбата с оси е необходим висок професионализъм, за който ние от Чистач Вредители ЕООД гарантираме.

При борбата с оси е изключително важно да се знае къде са гнездата им.
Те строят гнездата си близо до боклук, в улуци и под стрехи, в тръби, кутии, в тъмни и хладни места, под изолацията на санирани обекти, на тераси, в шкафове, във въздушни възглавници и под керемиди на покрива.

Препоръчително е ДДД обработките за унищожаване на оси да се извършват рано сутрин или късно вечер, тъй като през останалата част на деня са активни и не са в обособеното гнездо (пита или кошер).

Пчелите са защитен вид!
ДДД обработките срещу пчели са АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ!
Чистач Вредители ЕООД не предлага такава услуга на клиентите си!

Ценообразуването при борбата с оси се формира спрямо размера на популацията и достъпността до гнездата им.

Свържете се с нас, за да изпратим екип и да Ви предоставим конкретна оферта.